|
idiotunique
|
 |
« : Mart 14, 2008, 10:34:10 » |
|
Enerji Bakanı Güler, Türkiye’nin ilk nükleer santralının yapımına yönelik ihale için tüm çalışmaların tamamlandığını ve Cumhurbaşkanı’nın yönetmeliği onaylamasını beklediklerini söyledi.
Enerji Bakanı Hilmi Güler, enerji sektöründe arz güvenilirliğinin sağlanması panelinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanması için kamu ve özel sektörün ciddi miktarda yatırımlar gerçekleştirdiğini söyledi.
Güler, Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanması gereken yönetmeliği de atıfta bulunarak, “Nükleer santral ihalesine yönelik tüm çalışmaları tamamladık. Bunlar bitti. İhaleye çıkmak için Cumhurbaşkanı’nın bu yönetmeliği onaylamasını bekliyoruz” dedi.
Yetkililer Reuters’a geçen hafta yaptıkları açıklamada, Türkiye’nin ilk nükleer santrali için 10 gün içinde ihaleye çıkılmasının beklendiğini belirtmişlerdi. Enerji Bakanlığı, daha önce nükleer santralde davet ilanı için tarihi 21 Şubat olarak belirlemiş, Sayıştay’ın görüşü oluşmadığı için bu takvimde gecikme meydana gelmişti.
Türkiye, toplam 5 bin MW büyüklüğünde üç nükleer santral yapılmasına ilişkin çalışmalarını sürdürürken, Başbakan Tayyip Erdoğan ihaleyi Mayıs ayında sonuçlandıracaklarını, Enerji Bakanı Hilmi Güler de, nükleer santral için bu yılın ikinci yarısında somut adım atılacağını söylemişti. Hükümet nükleer santral için Sinop’u birinci adres olarak gösterirken, burada henüz lisanslama işlemi sonuçlandırılamadığından, özel sektörün tercih etmesi halinde uzun yıllardır lisansı hazır olan Mersin Akkuyu’ya da santralin yapılabileceği açıklanmıştı.
|