Ekim 12, 2008, 13:18:01 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
5 Gb Mail + Msn + @shezofren.com
 
   Ana Sayfa   Yardım Ara Forum Yoneticileri DOST SITELER Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Türkiye’ye sahte ‘cep’ yağıyor  (Okunma Sayısı 137 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
idiotunique
Administrator
*******
Karma: 1007
Online Online
Takimim:
Üye ID: 5
Kayit tarihi Şubat 09, 2008, 15:40:43
Nerden: ankyra
Tesekkür
Verilmis: 396
Alinmis: 496
Çek Şarabı Sev Güzelii



100% Tamamlandi
« : Mayıs 06, 2008, 14:27:06 »

MOBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Özgül, sahte cep telefonlarının satışının yaygınlaştığını ifade ederek, “Her ilde bu cihazlar satılmakta. Tahminim şu anda Türkiye’de sahte cep telefonu satışı birkaç yüzbini geçmiştir” dedi.


Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, Uzakdoğu’da özellikle Çin’de, standartlara uygun olmayan, kullanıcı sağlığını tehdit eden hatta bazı uluslararası markaların taklitlerini yaparak bir takım cep telefonları üretildiğini ve dünya genelinde gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde uygun zemin bulunarak satıldığını söyledi.

Özgül, “Sanki Çin’de ilgili otoriteler tarafından, hatta bazı tarafların iddiaları ile teşvik edilen bir süreç var. Bizim sektör ve ülkemiz de bundan nasibini alıyor. Kayıtlı düzene geçildikten sonra sektörümüzde artık kaçak cihazla uğraşamayan bir kesim bu sahte cep telefonu işine yöneldi” dedi.

YÜZBİNLERCE SAHTE
Kendilerinin bile bu telefonları asıllarından ayırt etmekte güçlük çektiğini, tüketicinin bunu ayırt etmesinin zor olduğunu ifade eden Özgül, “Maalesef sahte cep telefonu cihazları Türkiye’ye yağmur gibi yağıyor. Tahminim şu anda Türkiye’de sahte cep telefonu satışı birkaç yüzbini geçmiştir” diye konuştu.

Özgül, bu sahte cep telefonlarının Türkiye’ye ya kaçak olarak sokulduğunu ya 1994 yılından bu yana resmi yollarla ithal edilen ve çoğu kullanılmaz hale gelen cep telefonlarının elektronik kimlik numarasının (IMEI) bu cihazlara yükleyerek sanki ithal edilmiş cihazmış gibi sisteme gösterildiğini ya da adı sanı duyulmayan bir marka adı ile ülkeye sokulduğunu, Telekomünikasyon Kurumunun mobil cihaz kayıt sisteminin elektronik ortamda takip yapması nedeniyle bunu denetlemesinin mümkün olmadığını kaydetti.

TÜKETİCİLERE UYARILAR
Cihazın arızalanması halinde servislerden faydalanılamayacağını ifade eden Özgül, tüketicilere şu uyarılarda bulundu: “Tüketici mutlaka cihazın fatura ve garanti belgesini almalı. Garanti belgenizin doldurulmuş olduğunu kontrol ediniz. Cep telefonunuzun IMEI numarasının fatura ve garanti belgesi üzerinde kaydedildiğini, kutu içerisinde yetkili teknik servis adres ve bilgilerinin ve Türkçe kullanma kılavuzunun bulunduğunu, cep telefonunuzda *#06# tuşlarını kullanarak ekranda beliren IMEI numarası ile fatura ve garanti belgesi üzerine kaydedilen IMEI numarasının aynı olduğunu kontrol edin.”

BİRİNİN ELİNDE Mİ PATLAMALI?
Bu cihazların sahada alenen satıldığını söyleyen Özgül, ilgili kurumları ve kolluk güçlerini, gerekli müdahaleleri yapmaları için göreve davet etti.

Özgül, şunları söyledi: “İhbarsa ihbar, haykırıyoruz. Bu iş çığırından çıkmış durumda. Müdahale etmek için bunun birinin elinde patlaması, birinin yaralanması mı lazım? Aynı zamanda devletin burada çok ciddi vergi kaybı var. Sektörde kayıt dışı çalışanlar kollanmış, kayıtlı çalışanlar cezalandırılmış oluyor. Bu ciddi bir haksız rekabet.

İLAN VEREREK ŞİKAYETİ DUYURACAĞIZ
İlgili kurumlar bu ürünleri bu cihazları standartlara uygun olmadığı için işleme tabi tutsunlar ve o markalarla ilgili soruşturma yapsınlar. Eğer bu yapılmazsa MOBİSAD olarak biz bütün gazetelere ilan vererek kamuoyuna bu şikayetimizi duyuracağız. Marka ve model de belirteceğiz. Mayıs ayında bu konuda herhangi bir gelişme görmediğimiz takdirde Mayıs sonunda gazete ilanlarıyla tüm kamuoyunu bilgilendireceğiz. Bununla ilgili seri basın toplantıları yaparak tüketici dernekleri ve ilgili kurumlar nezdinde suç duyurusunda bulunacağız.”

Özgül, Türkiye’de cep telefonlarına yıllık 2 milyar dolar para ödendiğini, 1994’ten bu yana ödenen toplam paranın 18 milyar dolar olduğunu aktardı.



Logged


Sayfa: [1]
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

İzinler
Yeni konu açamazsınız.
Cevap yazamazsınız.
Eklenti gönderemezsiniz.
Mesajınızı düzenleyemezsiniz.

BBCode Açık
Gülücükler Açık
[img] Açık
HTML Kapalı


SHeZoFReN! Farkını Fark Et!!

 

T e T i K
|Site Map|Sitemap | Arsiv | Seo Arsiv| Wap | Wap2 | Wap Forum |Seo URL| XML |Rss |

MevzuForum - MevzuAlemi

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.6 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Bu Sitedeki Ozel Mesajlar PmSpy 1.2.0 Ile Denetlenmektedir
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
site ekle


Ekim 10, 2008, 19:52:23